Despre Nepal

Geografia Nepalului

Geografia Nepalului

Cu o suprafață de 147.181 km² (locul 94 pe glob), Nepalul este țara situată la cea mai mare altitudine, lipsită de acces direct la Oceanul Planetar.

Pe o suprafață foarte redusă se întâlnesc forme de relief extrem de diverse. Lățimea Nepalului de la nord la sud nu depășește 200 de kilometri, însă vârfurile Munților Himalaya sunt permanent acoperite de gheață.

La granița dintre Nepal și China se află cel mai înalt munte din lume, Muntele Everest (Sagarmatha, Chomolungma), care măsoară 8.848 de metri altitudine. În interiorul țării se înalță terenuri muntoase, separate de văi adânci. Pe versanții munților au fost amenajate terase, în urma defrișării pădurilor cu mulți ani în urmă.

Dincolo de înălțimile de 2.000-4.000 de metri deasupra nivelului mării se ridică Himalaya, cel mai înalt lanț muntos din lume. Relieful prezintă trei mari sectoare: Terai (în sud), sector al marii Câmpii a Gangelui (alt. medie 200m); Munții Siwalik, Mahabharat și Himalaya Joasă (în partea centrală, alt. sub 3.000m), cu multe depresiuni drenate de afluenți ai Gangelui; Himalaya Înaltă, în nord, cu 23 de vf. ce depășesc 7.600 m și 8 care depășesc 8.000 m: Everest, Kangchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho-Oyu, Dhaulagiri, Manaslu și Annapurna.

Clima, influențată de altitudine, este tropical-musonică în sud, cu precipitații foarte bogate și ierni plăcute, subtropicală în depresiunea din zona centrală, temperată și rece în Himalaya Înaltă.

Vegetația este variată: junglă tropicală, păduri de pin, de stejar, de conifere și pajiști alpine. Pădurile ocupă peste 40% din suprafața statului.

Fauna este foarte variată: rinoceri, tigri, elefanți, căprioare, capre sălbatice, leoparzi de zăpadă, mufloni, crocodili, peste 1.000 de specii de păsări.

Ape curgătoare (Karnali, Gandaki, Sun Kosi etc.), aparțin bazinului Gangelui și au un potențial energetic ridicat (63.000 MW).

Nepal este împărțit în 14 zone și 75 de districte, grupate în 5 regiuni de dezvoltare. Fiecare district este administrat de un ofițer-șef de district permanent, care are responsabilitatea de a menține legea și ordinea, precum și un rol de coordonare a activităților guvernamentale.

Economia Nepalului este caracterizată printr-un procent ridicat al populației (circa 80%), care se ocupă cu agricultura, ceea ce este caracteristic țărilor în curs de dezvoltare. Industria este reprezentată de întreprinderi mici axate pe prelucrarea materiilor prime forestiere și agricole: industria de prelucrare a lânii, iutei, lemnului, zahărului, industria chimică, industria producătoare de energie electrică (hidro).

Istoria Nepalului

Istoria Nepalului

Poziționarea Nepalului în Himalaya centrală, între doi giganți - India la sud și China (Tibet) la nord, cele mai puternice state și strălucite civilizații ale Asiei, și-a pus pecetea asupra întregii istorii nepaleze. Populația este formată din nepalezi de origine indo-europeană imigrați din India, iar în nord și est din triburi de origine tibetano-birmană venite din Tibet.

Primele mențiuni documentare ale Nepalului, datează din secolele III-IV, iar inaugurarea pasurilor transhimalayene după anii 600 face din Nepal o zonă de tranzit în comerțul intercontinental dinspre China peste Tibet spre India. În evul mediu influența indiană asupra principatelor nepaleze este consolidată după instaurarea în India de nord a stăpânirii islamice a Marilor Moguli (1526) de către refugiații hinduși în căutarea unui nou adăpost.

Ctitorul Nepalului modern a fost principele gurkha Prithvi Narayan Shah, în anul 1768. El realizează în anii 1768 - 1769 unitatea statală a Nepalului prin cucerirea principatelor Kathmandu, Patan și Bhaktapur. Noul guvern stabilește capitala la Kathmandu și face din hinduism religia oficială a statului.

Nepal a fost singurul regat hinduist din lume. Monarhia absolută a durat până în 1990, când, în urma unor revolte populare, regele a Birendra, aflat la putere din 1972, a adoptat o Constituție care prevedea o monarhie parlamentară.

În 2001 a avut loc un masacru neașteptat în familia regală: regele Birendra și opt membri ai familiei regale au fost uciși de prințul moștenitor, care s-a sinucis apoi.

A urmat la tron regele Gyanendra, fratele lui Birendra, care a introdus o dictatură regală în 2005. După mari manifestații de protest, a fost nevoit să reinstaureze o formă de democrație în 2006.

Dinastia Shah și-a exercitat o domnie zbuciumată până la abolirea monarhiei, după mulți ani de conflicte cu luptătorii de gherilă comunisto-maoiști. În final, foștii insurgenți reușesc să intre în parlament și câștigă alegerile din primăvara anului 2008, rezultatul imediat fiind căderea monarhiei. Nepal a fost declarat republică pe 28 mai 2008 (Republica Federală Democratică Nepal). După plecarea regelui, palatul regal a fost transformat în muzeu.

Populația Nepalului

Populația Nepalului

Nepalul are o populație de 30 milioane locuitori, cu o densitate de 200 locuitori/km². Media de vârstă a populației = 21,6 ani. Doar 4,4 % din populația țării are peste 64 ani.

Limba oficială este nepaleza dar se vorbesc peste 100 de limbi indigene regionale în rândul celor peste 40 de etnii și triburi ce alcătuiesc o mare diversitate etnică.

Majoritatea populației este nepaleză de origine indo-ariană, însă există și o importantă minoritate tibeto-nepaleză și o mică comunitate dravidiană. Principalele religii sunt: hinduismul (religia oficială - 80,6%), budismul (10,7%), islamismul (4,2%), kirat (3,6%).

Principalele grupuri etnico-culturale din Nepal pot fi grupate în funcție de poziționarea altitudinală a țării:

- Himalaya Înaltă: șerpașii, dolpa, larke, siar, manang bas, lopas, olangchung, thudam, topke gola, lhomis.

- Văile și Munții mijlocii (Lower Himalaya): brahmin, chhetris, kirati, rai, limbu, newar, tamang, magar, gurung, thakali etc.

- Regiunea Terai și Sudul Nepalului: brahman, rajput, tharu, rajbansis, satar, musulmani.

Turismul în Nepal

Turismul în Nepal

Turismul joacă un rol important în economia nepaleză, Nepal fiind un stat cu un potențial deosebit de ridicat: templele din Valea Kathmandu, jungla din zona de sud (parcul național Chitwan), satele, mănăstirile, văile și vârfurile himalayene.

Un loc iubit de turiști este capitala Kathmandu (1.300-1.400m alt.), unde faimoasele temple medievale hinduiste și budiste se alătură scânteii de civilizație specifice unei capitale. Kathmandu este supranumit „Florența Asiei”, datorită densității monumentelor de arhitectură veche. În Thamel, zona turistică a orașului, există numeroase restaurante și magazine de echipamente montane, articole foto-video, hărți, ghiduri turisice și suveniruri.

În Nepal se află cele mai înalte 8 puncte de pe planeta noastră, în munții Himalaya, între care și cel mai înalt vârf, Mount Everest cu o înălțime de 8848 m, situat la granița cu China (Tibet), în parcul național Sagarmatha. Cele mai populare și accesibile rute de trekking includ: Everest Base Camp și Kala Pathar, Gokyo Lake și circuitul Annapurna.

Există și alte zone cu rute ceva mai puțin frecventate dar extrem de atrăgătoare și cu o viață rurală bine conservată: Dolpo, Mustang, circuitul Dhaulagiri, Kangchenjunga, Manaslu. Regiunea himalayană Langtang oferă posibilități ideale de trekking și ascensiuni, cel mai aproape de capitala Kathmandu.

Pentru amatorii de expediții alpinistice, Nepal este un adevărat paradis. Există obiective pentru orice gust, pentru orice nivel, de la așa numitele „trekking peaks” de până la 6.500m altitudine până la giganții dificili și pretențiosi de peste 8.000m.

Cele mai indicate sezoane turistice, atât pentru drumeții cât și pentru alpinism sunt primăvara (aprilie-mai) / sezonul pre-musonic și toamna (septembrie-noiembrie) / sezonul post-musonic.

Contact

  • E
  • T +40 744 913 941
  • F +40 233 233 567
  • F fb.com/timefornepal

Trimite-ne un mesaj